Dżem z młodych pędów świerka
- Wynik: 7
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Ten dżem zauważyłam w ubiegłym sezonie, kiedy już było za późno na zrywanie świerka. Bardzo mnie ciekawiło jak może smakować taki "wynalazek" więc w tym roku pilnowałam, kiedy świerk zaczął przyrastać. No i się przekonałam. Nie jest to smak z niczym porównywalny. Określiłabym go jako wyjątkowy i oryginalny. Ja dodałam sok z cytryny zamiast wody więc lekko kwaskowa nuta jest wyczuwalna. Oprócz tego faktycznie czuć lekki posmak ilgliwia ale nie na tyle, żeby przeszkadzał. Jeśli jesteście ciekawi bardzo polecam. Zróbcie przynajmniej jedną małą porcyjkę, tak dla spróbowania:)
Składniki- pędy świerku - 100 g
- cukier brązowy - 100 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
Pedy świerka zmiksować w blenderze lub bardzo pieczołowicie posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.
Smacznego:)