Krem z pomidorów w śródziemnomorskim stylu
Opublikowany ostatnio chlebek z pesto podałam jako dodatek do smakowitej i aromatycznej pomidorowej zupy w lekko śródziemnomorskim stylu: z serem feta, ziołami i chrupiącymi plasterkami salami. Całość wraz z chlebkiem stanowiła pyszny i kompletny obiad :)
Oczywiście w sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów pozbawionych uprzednio skórki – i już nie mogę się doczekać, aż taką zupę zrobię sobie ponownie :)
ZUPA-KREM Z POMIDORÓW W ŚRÓDZIEMNOMORSKIM STYLU
(2 porcje)
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 4-6 plastrów salami,
- 1 puszka pomidorów,
- 100ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30% (ja pominęłam),
- 100g sera owczego lub typu feta,
- 1-2 gałązki świeżego oregano lub bazylii,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej plastry salami z obu stron. Odsączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Następnie w tym samym rondlu, na małym ogniu poddusić cebulę, a gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę.Dodać pomidory z puszki, wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować pod przykryciem około 5-10 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować.
Do zupy dodać śmietankę, doprawić całość solą, pieprzem i szczyptą cukru. Oregano lub bazylię posiekać i dodać do zupy.
Tuż przed podaniem na wierzchu każdej porcji ułożyć plasterki salami i pokruszony ser.
(na podstawie przepisu z magazynu "To jest pyszne" 4/2009)