Krem z pomidorów w śródziemnomorskim stylu

Krem z pomidorów w śródziemnomorskim stylu

Opublikowany ostatnio chlebek z pesto podałam jako dodatek do smakowitej i aromatycznej pomidorowej zupy w lekko śródziemnomorskim stylu: z serem feta, ziołami i chrupiącymi plasterkami salami. Całość wraz z chlebkiem stanowiła pyszny i kompletny obiad :)
Oczywiście w sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów pozbawionych uprzednio skórki – i już nie mogę się doczekać, aż taką zupę zrobię sobie ponownie :)

Zdjęcie - Krem z pomidorów w śródziemnomorskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA-KREM Z POMIDORÓW W ŚRÓDZIEMNOMORSKIM STYLU
(2 porcje)

  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 4-6 plastrów salami,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 100ml bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30% (ja pominęłam),
  • 100g sera owczego lub typu feta,
  • 1-2 gałązki świeżego oregano lub bazylii,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru


Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej plastry salami z obu stron. Odsączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Następnie w tym samym rondlu, na małym ogniu poddusić cebulę, a gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę.Dodać pomidory z puszki, wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować pod przykryciem około 5-10 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować.
Do zupy dodać śmietankę, doprawić całość solą, pieprzem i szczyptą cukru. Oregano lub bazylię posiekać i dodać do zupy.
Tuż przed podaniem na wierzchu każdej porcji ułożyć plasterki salami i pokruszony ser.


(na podstawie przepisu z magazynu "To jest pyszne" 4/2009)

Kategorie przepisów