Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami
Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
- 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 100 ml mleka
- 350 ml śmietanki 18%
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 40 g parmezanu, startego na tarce
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, przygotuj większe naczynie do zapiekania.
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, przez około 20 minut, po czym pokrój je na grubsze plastry.
- Zagotuj osoloną wodę z odrobiną cukru i wrzuć białe szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich zielone szparagi, następnie odcedź.
- Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw.
- W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko i śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia, wmieszaj parmezan i dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- W przygotowanym naczyniu żaroodpornym rozsmaruj na dnie 3 łyżki sosu, ułóż warstwami ziemniaki, szparagi i cukinię, zalej resztą sosu beszamelowego.
- Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Recipe in English
Asparagus, zucchini and potato bake
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g new potatoes, washed and brushed
- 500 g of white asparagus, ends trimmed
- 250 g green asparagus, ends trimmed
- 1 zucchini, sliced
- vegetable or olive oil
- salt and pepper
- 50 g of butter
- 50 g flour
- 100 ml of milk
- 350 ml of cream
- 1 pinch of grated nutmeg
- 40 g Parmesan cheese, grated
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC, prepare large baking dish.
- Cook the potatoes in boiling water until soft for about 20 minutes, drain and then cut into thick slices.
- Prepare the white asparagus by cooking it in salted boiling water with a pinch of sugar, for 10 minutes. 4 minutes before end of cooking add green asparagus and drain.
- Heat a wide pan over medium heat and cook sliced zucchini until lightly browned.
- To prepare béchamel sauce, in a saucepan heat the butter over medium heat, add flour and cook, stirring for 1-2 minutes. Add milk and cream, and cook, stirring for a few minutes until When the sauce thickens, remove from the heat, stir in the Parmesan and season the with salt, pepper and nutmeg.
- Spread 3 tbsp of the sauce in the bottom of prepared baking dish, next add potatoes, asparagus and zucchin and pour the rest of the béchamel sauce.
- Place the dish in the oven and bake for 25 minutes, until lightly browned.
Enjoy!