W klimat wszystkich świąteczno-noworocznych spotkań idealnie wpisują się słodkości z dodatkiem alkoholu.Taki jest mój ostatni sernik, który Wam szczerze polecam.
Idealne na zabawę sylwestrową, małe babeczki, po które można sięgać palcami i zajadać je na stojąco :) w przerwie w tańcach. Ciasto jest smaczne, kruche, ale nie rozpadające się. Charakter babeczkom nadaje ich wypełnienie.
Ostatnio pałeczkę fastfoodową przejmują burgery z pulled pork, czyli z poszarpaną mięciutką wieprzowiną. I choć nadal ciężko je do zdrowej żywności zaliczyć, to ich miniaturowe wersje pojawiają się eleganckich imprezach, jako oryginalne przekąski. I w takiej postaci proponuję ją włączyć do sylwestrowego menu.
Jeśli spędzacie Sylwestra w domu z przyjaciółmi, to jest jeszcze czas na poczynienie przygotowań do zrobienia takich rozmarynowych drinków, ku zaskoczeniu biesiadników;-) Należy wcześniej tylko przygotować syrop rozmarynowy, który naprawdę nie jest skomplikowany, zakupić gin i cytrusy i możecie się delektować Rosemary Gin Gimlet:-)
Jeśli spędzacie Sylwestra w domu z przyjaciółmi, to jest jeszcze czas na poczynienie przygotowań do zrobienia takich rozmarynowych drinków, ku zaskoczeniu biesiadników;-) Należy wcześniej tylko przygotować syrop rozmarynowy, który naprawdę nie jest skomplikowany, zakupić gin i cytrusy i możecie się delektować Rosemary Gin Gimlet:-)
Im jest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw ;-) Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory.
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik z krótko smażonymi warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym oraz szpinak z sezamem.
Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza. Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią.
Od tej chwili gofry to nie tylko wakacyjny przysmak, te w wytrawnej wersji (podkreślonej intensywnym w smaku cheddarem i szczypiorkiem) doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska.
Dzisiejszy przepis dedykuję osobom, które uwielbiają wszelkie marynowane warzywa: cebulki, kapary czy ogórki konserwowe, choć powinien przypaść do gustu również pozostałym. Śmietanowy sos z takimi dodatkami świetnie pasuje do makaronu. Całość komponuje się zaskakująco dobrze, polecam!
W ciągu ostatnich lat ryba tilapia, pod względem popularności uplasowała się w pierwszej piątce na świecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu, lekko maślanemu smakowi, łatwości filetowania i brakiem drobnych ości. Powiem szczerze, że ostatnio mocno się w niej rozsmakowałam :)
Te wafle zrobiłam przez tak jakby przypadek...zostało mi masy , którą nadziewałam orzeszki, dodałam tylko różnych bakalii i wystarczyło tylko 2 wafle tortowe
Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej ulubionej sałatki ze słodką gruszką i curry oraz tymiankiem który nadaje fajnego aromatu. Ryż musi być ugotowany koniecznie w przyprawach , a sałatka mocno schłodzona wtedy jest najlepsza. Polecam