Dziś mam dla was przepis na przepyszne i niewiarygodnie soczyste piersi kurczaka z pomidorkami cherry i papryką wędzoną a wszystko to podane na miętowo-pikantnym kuskusie. Zainteresowani?
Jest to super pyszne i super szybkie danie. Wystarczy dosłownie niecałe 15 minut i kilka prostych składników, aby zjeść genialny obiad. Użyłam sera huculskiego - moje nowe, polskie odkrycie. Jest to słonawy i twardy ser, przypomina trochę i oscypek, i fetę.
Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie, kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy.
Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojoną w kostkę dynię. Smaczne i zdrowe, pełne aromatycznych warzyw. Nabrałam ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z córką bajki "Ratatuj"
Wegetariańska pasta z grochu - na chlebek na zdrowie. Nie tylko dla wegetarian, dużo zdrowia, fajny smak idealne na każde pieczywo - do tego kawałek pomidorka, ogórka kiszonego czy papryki, czy trzeba coś więcej ....
Kremowa zupa z dyni jest moją ulubioną jesienną zupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry.
Pyszne kremowe tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-)
U nas waniliowe, bo mlek roślinnych używamy już tylko śniadaniowo, ale wanilię możecie pominąć. Zdecydowanie najłatwiejsze w robocie ze wszystkich wegańskich napojów mających imitować krowi dar. Raczej neutralne w smaku, delikatne, całkiem sympatyczne.
Sos grzybowy, odchudzony, w wersji fit, bez zabielania mąką i śmietanką. Prosty super szybki i mega smaczny. Nadaje się do śniadaniowych (i nie tylko) grzanek, do makaronu i do czego tylko chcecie
Pyszny, tradycyjny krem z pieczarek tym razem wzbogaciłam odrobiną curry. Kiedyś nie przepadałam za tą egzotyczną przyprawą ale wiem, że po pierwsze trzeba się przyzwyczaić do różnych smaków a po drugie należy uważać, żeby nie przesadzić z ilością. Curry jest bardzo aromatyczne więc dodaję tylko szczyptę. To wystarczy aby podkreślić smak zupy i jednocześnie nadać jej charakteru.
W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności i dopieszcza nasz pomarańczowy eliksir.
Wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!
Daiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;).