Muszle nadziewane budyniem cytrynowym i owocami
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem!
Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów.
Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków.
Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* muszle makaronowe – ok. 10 szt
BUDYŃ:
* mleko – 1,5 szkl
* sok z cytryny – 4-łyżki
* cukier – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
* mąka pszenna – 1 płaska łyżka
* masło – 1 płaska łyżka
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* żółtko – 1 szt
DODATKOWO:
* owoce – borówki , brzoskwinie , ananas
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
BUDYŃ:
Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy.
Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając.
Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny.
CAŁOŚĆ:
Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami.
Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany!
Pycha!
Przepis bierze udział w konkursie Alicji z bloga Wielki Apetyt :)