Sałatka z młodych ziemniaków i kurek
Lekka sałatka z młodych ziemniaków i kurek, w sam raz na letni obiad. Pierwszy raz w tym roku jem kurki i przyznam, że stęskniłam się za smakiem tych małych grzybków ;)
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I KUREK
(4 porcje)
- 800g młodych ziemniaków,
- ok. 200g kurek,
- 2 cebulki dymki,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- ok. 2/3 szklanki wywaru warzywnego,
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- szczypta cukru
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach około 20-30 minut (w zależności od wielkości). Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pozostawić do wystudzenia. Pokroić w talarki i przełożyć do miski.
Białą część cebulki dymki posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać bulion warzywny, ocet i cukier oraz nieco soli i pieprzu. Zagotować, po czym zdjąć z ognia i polać ziemniaki. Odstawić na około 10 minut.
W tym czasie oczyścić kurki i podsmażyć je na pozostałej łyżce oleju (4-5 minut). Doprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.
(źródło: „Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska” z moimi małymi zmianami)