Sałatka z młodych ziemniaków i kurek

Sałatka z młodych ziemniaków i kurek

Lekka sałatka z młodych ziemniaków i kurek, w sam raz na letni obiad. Pierwszy raz w tym roku jem kurki i przyznam, że stęskniłam się za smakiem tych małych grzybków ;)

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków i kurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I KUREK
(4 porcje)

  • 800g młodych ziemniaków,
  • ok. 200g kurek,
  • 2 cebulki dymki,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • ok. 2/3 szklanki wywaru warzywnego,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól,
  • szczypta cukru


Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach około 20-30 minut (w zależności od wielkości). Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i pozostawić do wystudzenia. Pokroić w talarki i przełożyć do miski.
Białą część cebulki dymki posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać bulion warzywny, ocet i cukier oraz nieco soli i pieprzu. Zagotować, po czym zdjąć z ognia i polać ziemniaki. Odstawić na około 10 minut.
W tym czasie oczyścić kurki i podsmażyć je na pozostałej łyżce oleju (4-5 minut). Doprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.


(źródło: „Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska” z moimi małymi zmianami)

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków i kurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków i kurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów