Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich

Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich

Zdjęcie - Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na domowe przetwory w pełni. Przyszła kolej na dżem wiśniowy, jeden z najsmaczniejszych, cudownie aromatyczny. Dżemy to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. W domu przygotujesz dżem bez sztucznych środków konserwujacych i tony cukru. Niestety tradycyjny dżem słodzony cukrem jest poza zasięgiem osób, które musiały go wyeliminować ze swojej diety ze względów zdrowotnych. Zamień więc cukier na ksylitol ! Dżem przygotowany z udziałem ksylitolu jest idealny dla wszystkich: diabetyków, osób z chorobą refluksową, będących na diecie i liczących kalorie oraz tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Przygotowywanie domowych dżemów to świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność. Dżem przygotowany z ksylitolem jest tak samo słodki, smaczny i pięknie się zagęszcza. Wymaga to jednak kilku godzin odparowywania wody, by go odpowiednio zagęścić. I tu metoda naszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony dżem nie ma sobie równych.

Zdjęcie - Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 3 słoiki a`350 ml:

2 kg wiśni
450 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
  • wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać wiśnie ksylitolem i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok
  • gdy wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie. Można zrobić to jednorazowo smażąc owoce około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z cytryny
  • gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby nie ma potrzeby pasteryzacji jeśli jednak przygotujesz wiekszą ilość na zimowe zapasy słoiki wymagają pasteryzacji. Duży garnek należy wyścielić papierowym ręcznikiem, ustawić słoiczki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować na ledwie pyrkającym ogniu 15 minut. Gorące odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia
UDANYCH PRZETWORÓW
Zdjęcie - Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów