Chiński czerwony boczek
Miękki, tłusty boczek o słodko-słonym smaku. Danie przedstawiane jako jedno z ulubionych dań przewodniczącego Mao :). Nie wszystkim przypadnie do gustu ze względu na specyficzny smak i zapach. W Chinach jest bardzo popularne i można je zamówić zarówno na ulicznych straganach jak i w wykwintnych restauracjach. W Polsce trudno dostępne :).
Przepis na chiński czerwony boczek:
1 kg surowego boczku ze skórą
1 duża cebula drobno posiekana
5 plasterków imbiru
4 łyżki cukru
pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego
1 garść kolendry posiekanej
80 ml ciemnego sosu sojowego
80 ml jasnego sosu sojowego
60 ml wina ryżowego
0,5 l wywaru drobiowego
5 – 6 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (chińskiej prawdziwej – ma charakterystyczny, wyjątkowy zapach))
3 łyżki oleju
Do wrzącej wody wkładam cały boczek i gotuję 15 min. Następnie wyjmuję do wystudzenia. Po wystudzeniu boczek kroję w słupki o boku ok. 2 cm. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oleju razem z cukrem. Kiedy cukier zaczyna lekko brązowieć ostrożnie wkładam osuszone kawałki boczku i obtaczam w rozgrzanym cukrze.
Następnie dodaję imbir i pokrojoną cebulę i smażę kilka minut. Dodaję sos sojowy ciemny i jasny, wino ryżowe, anyż, przyprawę 5 smaków i wywar drobiowy. Przykrywam pokrywką i gotuję około 3 godziny. Po tym czasie boczek powinien być miękki. Dodaję szczypior i kolędę i gotuję jeszcze kilka minut.
Danie jest słodko – słone i super smakuje z ryżem.
Smacznego!