Chiński czerwony boczek

Zdjęcie - Chiński czerwony boczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chiński czerwony boczek

Miękki, tłusty boczek o słodko-słonym smaku. Danie przedstawiane jako jedno z ulubionych dań przewodniczącego Mao :). Nie wszystkim przypadnie do gustu ze względu na specyficzny smak i zapach. W Chinach jest bardzo popularne i można je zamówić zarówno na ulicznych straganach jak i w wykwintnych restauracjach. W Polsce trudno dostępne :).

Przepis na chiński czerwony boczek:

1 kg surowego boczku ze skórą

1 duża cebula drobno posiekana

5 plasterków imbiru

4 łyżki cukru

pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego

1 garść kolendry posiekanej

80 ml ciemnego sosu sojowego

80 ml jasnego sosu sojowego

60 ml wina ryżowego

0,5 l wywaru drobiowego

5 – 6 gwiazdek anyżu

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (chińskiej prawdziwej – ma charakterystyczny, wyjątkowy zapach))

3 łyżki oleju

Do wrzącej wody wkładam cały boczek i gotuję 15 min. Następnie wyjmuję do wystudzenia. Po wystudzeniu boczek kroję w słupki o boku ok. 2 cm. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oleju razem z cukrem. Kiedy cukier zaczyna lekko brązowieć ostrożnie wkładam osuszone kawałki boczku i obtaczam w rozgrzanym cukrze.

Następnie dodaję imbir i pokrojoną cebulę i smażę kilka minut. Dodaję sos sojowy ciemny i jasny, wino ryżowe, anyż, przyprawę 5 smaków i wywar drobiowy. Przykrywam pokrywką i gotuję około 3 godziny. Po tym czasie boczek powinien być miękki. Dodaję szczypior i kolędę  i gotuję jeszcze kilka minut.

Danie jest słodko – słone i super smakuje z ryżem.

Smacznego!

Zdjęcie - Chiński czerwony boczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
1

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Cukinia po chińsku
2

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)
2

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie maślano-rozmarynowym
3

Kurczak w sosie maślano-rozmar…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?
1

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
2

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy sos wiosenny
2

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni