Chiński czerwony boczek

Zdjęcie - Chiński czerwony boczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chiński czerwony boczek

Miękki, tłusty boczek o słodko-słonym smaku. Danie przedstawiane jako jedno z ulubionych dań przewodniczącego Mao :). Nie wszystkim przypadnie do gustu ze względu na specyficzny smak i zapach. W Chinach jest bardzo popularne i można je zamówić zarówno na ulicznych straganach jak i w wykwintnych restauracjach. W Polsce trudno dostępne :).

Przepis na chiński czerwony boczek:

1 kg surowego boczku ze skórą

1 duża cebula drobno posiekana

5 plasterków imbiru

4 łyżki cukru

pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego

1 garść kolendry posiekanej

80 ml ciemnego sosu sojowego

80 ml jasnego sosu sojowego

60 ml wina ryżowego

0,5 l wywaru drobiowego

5 – 6 gwiazdek anyżu

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (chińskiej prawdziwej – ma charakterystyczny, wyjątkowy zapach))

3 łyżki oleju

Do wrzącej wody wkładam cały boczek i gotuję 15 min. Następnie wyjmuję do wystudzenia. Po wystudzeniu boczek kroję w słupki o boku ok. 2 cm. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oleju razem z cukrem. Kiedy cukier zaczyna lekko brązowieć ostrożnie wkładam osuszone kawałki boczku i obtaczam w rozgrzanym cukrze.

Następnie dodaję imbir i pokrojoną cebulę i smażę kilka minut. Dodaję sos sojowy ciemny i jasny, wino ryżowe, anyż, przyprawę 5 smaków i wywar drobiowy. Przykrywam pokrywką i gotuję około 3 godziny. Po tym czasie boczek powinien być miękki. Dodaję szczypior i kolędę  i gotuję jeszcze kilka minut.

Danie jest słodko – słone i super smakuje z ryżem.

Smacznego!

Zdjęcie - Chiński czerwony boczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste bułeczki bao
1

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Kurczak pięć smaków z ananasem
1

Kurczak pięć smaków z ananasem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach
4

Domowa chińszczyzna, czyli kur…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką
1

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty