Kalafior w cieście piwnym

Kalafior w cieście piwnym
Kalafior w cieście piwnym, to ciekawa propozycja na letni, wegetariański obiad. Tak przygotowany kalafior, sprawdzi się również na kolację, czy przystawkę na domowe imprezy. W tym przepisie piwo można zastąpić wodą mineralną. Kawałki kalafiora smażę na rumiano i od razu podaję, nam najbardziej smakują z surówką. Bardzo polecam To mój ostatni wpis przed wakacyjną, dwutygodniową przerwą. Wszystkim fanom, którzy właśnie zaczynają urlopy, życzę niezapomnianych chwil i dużo słońca ?

Zdjęcie - Kalafior w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 średniej wielkości kalafiory
  • szklanka mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki piwa
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta curry
  • olej do smażenia
Oczyszczone kalafiory gotuję w posolonej wodzie, około 9 minut. Kalafiory powinny być lekko twarde i nie powinny się rozpadać. Ugotowane kalafiory odsączam z wody i dzielę na różyczki. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaję żółtka i olej, mieszam i jednocześnie dodaję piwo. Piwo dolewam partiami, do uzyskania gęstego ciasta o konsystencji budyniu. Dodaję sól, tymianek, curry i ubitą pianę, całość delikatnie mieszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej roślinny. Różyczki kalafiora partiami zanurzam w cieście i smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i od razu podaję. Smacznego

Zdjęcie - Kalafior w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów