Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową

Zdjęcie - Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Ostanio dużo się działo, a czasu było mało:) Witam po przerwie, zaczynamy!

 Kuchnia azjatycka dla mnie ma smak egzotyczny, nuta curry, nuta kokosa, makaron ryżowy…. Ostatnio miałam przyjemność degustować kuchnię azjatycką w najlepszym oryginalnym wydaniu, ale postanowiłam zmierzyć się z nią w domu. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że wcale nie jest to takie trudne…. Ten smak podbił moje serce.
Przystawka + danie główne. Dziś rolki/roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową. Za kilka dni zapraszam po przepis na kurczaka w zielonym curry coś a’la Tom Kha Kai. Smacznego!


Składniki (dla 4 osób):

8 arkuszy papieru ryżowego (po 2 na jedną rolkę)
½ opakowania mixu sałat
1 ogórek wężowy
100g krewetek
mała, czerwona papryka
marynowany, różowy imbir
kiełki fasoli mung
natka pietruszki
oliwa z oliwek (ok. 1 łyżki)
woda
sól
sok z cytryny
sos słodko-ostry chilli

Przygotowanie:

Ogórka i paprykę kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Kiełki fasoli odsączamy na sitku.

Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i soku z cytryny. Wrzucamy krewetki i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy krewetki i kroimy je na drobne kawałki.

Kilka plasterków imbiru kroimy w paseczki.

Sałatę mieszamy z krewetkami, ogórkiem, imbirem i papryką, dodajemy natkę pietruszki, skrapiamy oliwą i ponownie dokładnie mieszamy.

Dwa arkusze papieru ryżowego zamaczamy w zimnej wodzie na ok 30-40 sekund. Wyjmujemy i na środek kładziemy sałatkę krewetkowo – sałatową. Zwijamy jak gołąbki.
Serwujemy przekrojone na pół z sosem słodko- ostrym chilli.

Zdjęcie - Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Przepis na podstawie gazetki ze sklepu Biedronka

zmodyfikowany

 

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty z ziołami
2

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
2

Sałatka ziemniaczana z ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach
1

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą
1

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne