Roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową
Ostanio dużo się działo, a czasu było mało:) Witam po przerwie, zaczynamy!
Kuchnia azjatycka dla mnie ma smak egzotyczny, nuta curry, nuta kokosa, makaron ryżowy…. Ostatnio miałam przyjemność degustować kuchnię azjatycką w najlepszym oryginalnym wydaniu, ale postanowiłam zmierzyć się z nią w domu. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że wcale nie jest to takie trudne…. Ten smak podbił moje serce.
Przystawka + danie główne. Dziś rolki/roladki z papieru ryżowego z sałatką krewetkową. Za kilka dni zapraszam po przepis na kurczaka w zielonym curry coś a’la Tom Kha Kai. Smacznego!
Składniki (dla 4 osób):
8 arkuszy papieru ryżowego (po 2 na jedną rolkę)
½ opakowania mixu sałat
1 ogórek wężowy
100g krewetek
mała, czerwona papryka
marynowany, różowy imbir
kiełki fasoli mung
natka pietruszki
oliwa z oliwek (ok. 1 łyżki)
woda
sól
sok z cytryny
sos słodko-ostry chilli
Przygotowanie:
Ogórka i paprykę kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Kiełki fasoli odsączamy na sitku.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i soku z cytryny. Wrzucamy krewetki i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy krewetki i kroimy je na drobne kawałki.
Kilka plasterków imbiru kroimy w paseczki.
Sałatę mieszamy z krewetkami, ogórkiem, imbirem i papryką, dodajemy natkę pietruszki, skrapiamy oliwą i ponownie dokładnie mieszamy.
Dwa arkusze papieru ryżowego zamaczamy w zimnej wodzie na ok 30-40 sekund. Wyjmujemy i na środek kładziemy sałatkę krewetkowo – sałatową. Zwijamy jak gołąbki.
Serwujemy przekrojone na pół z sosem słodko- ostrym chilli.
Smacznego!
Przepis na podstawie gazetki ze sklepu Biedronka
zmodyfikowany