Mleko z nerkowców
Kto jeszcze nie wie jak smakuje mleko z nerkowców to zachęcam do przygotowania porcji. Mleko z nerkowców jest bardziej delikatne w porównaniu z innymi roślinnymi. Można je dokładnie zblendować i rozcieńczyć, można też mleko przecedzić przez ściereczkę a z pozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy. Mleko z nerkowców można słodzić, solić i aromatyzować przyprawami.
Polecam :)
Porcja: 1000 ml
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
Polecam :)
Porcja: 1000 ml
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowców,
- 900 ml przegotowanej zimnej wody,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).
- Orzechy wypłukać, zalać wodą, moczyć min. 2 godziny.
- Zblendować z wodą, w której się moczyły i cukrem. Jeśli Wasz blender nie miksuje zbyt dokładnie przelać mleko przez ściereczkę wyłożoną na sicie. Przechowywać w lodówce.