Brzoskwinie pod kruszonką
Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!
Brzoskwinie pod kruszonką
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 2 płaskie łyżki cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
na kruszonkę:
- 15 dag mąki
- łyżeczka cynamonu
- 7 łyżek cukru
- 12 dag masła
- 5 dag wiórków kokosowych
- 5 dag płatków migdałowych
Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.
Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.
Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)
smacznego :)
źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"