Dżem truskawkowo-jagodowy
Dżem truskawkowo-jagodowy ma niepowtarzalny smak. Sezon na truskawki dobiega końca, zatem to ostatni dzwonek, by aromatyczną słodycz truskawek i jagód zamknąć w słoiczkach. Wielu z Was poszukuje przepisów na przetwory jagodowe, zapraszam na bardzo udane połączenie truskawek z jagodami. Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona.
Składniki na 6 słoiczków a`240 ml:
1,2 kg truskawek
0,5 kg jagód
400 g ksylitolu
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe na ćwiartki. Jagody umyć, odsączyć i przebrać. Usunąć ogonki, listki i małe zasuszone owoce. Truskawki z jagodami umieścić w dużym, płaskim rondlu, zasypać ksylitolem, wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok
- rozpocząć wysmażanie. Najlepiej rozłożyć ten etap na 2 dni. Wysmażać owoce tak długo, aż dżem osiągnie zadowalającą konsystencję. Nie powinien spływać z łyżki, a spadać płatami. Od czsu do czasu zamieszać owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie bardziej sie zagęści. Pod koniec smazenia dodać sok z wyciśniętej cytryny
- gotowy dżem przelać do wyparzonych, suchych słoiczków i zakrecić wytartymi do sucha nakrętkami. Na zimowe zapasy dżem pasteryzować 15 minut, na bieżące spożycie nie ma takiej potrzeby
Uwagi: 1 litr jagód waży 0,58 kg