Drożdże rozpuść z cukrem w 1 szklance wody. Dodaj olej, np. Kujawski 3 ziarna i zostaw do "zapienienia". Wymieszaj suche składniki, dodaj drożdże i zagnieć szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej wody...
Ostatnimi dniami pojawiały się u mnie ciasta z truskawkami. Wiem, że sezon truskawkowy właściwie dobiegł końca, ale takie brownies możecie upiec także z malinami, czereśniami albo wiśniami. Dlatego podaję przepis. Jest świetny, a brownie wychodzi wręcz idealne!
Dzisiaj przepis na idealne letnie tartaletki, które będą super pomysłem na wszelkie imprezy. Są bardzo łatwe do wykonania, więc każdy nawet początkujący cukiernik sobie z nimi poradzi.
W sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce, nie zapominajmy o klasycznych potrawach z ich wykorzystaniem. Przecież nigdy indziej nie będą one smakowały tak wyśmienicie. Na dzisiejszy obiad polecam pierogi ze świeżymi jagodami.
Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana z papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu.
Crème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy.
Deser bez pieczenia, prosty w wykonaniu. Przechowuję go w lodówce, ponieważ na zimno smakuje najlepiej. Bardzo polecam na letnie imprezy, również dla dzieci
Dorsz jest w wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam!
Śniadania powinny być zdrowe i urozmaicone, tym razem polecam pyszne tosty z awokado i z jajkiem w koszulce, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne!
Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast.