Bułeczki z ogórkami kiszonymi

Bułeczki z ogórkami kiszonymi

Zdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimą trudno o sezonowe warzywa i owoce, dlatego chętnie sięgamy po przetwory przygotowane latem. Dzięki temu możemy poczuć smak wakacji i dostarczyć sobie potrzebnych dla organizmu witamin. Na przykład ogórki kiszone mają tyle witaminy C, że śmiało zastąpiłyby nam wiele letnich owoców.

Ogórki oczywiście można podjadać na surowo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Ten ostatni sposób przyda się nie tylko do przygotowywania zupy, ale także do wypieku bułeczek.

Tarte ogórki nadają bułkom niesamowitego smaku i zapachu, a przy okazji sprawiają, że ich miąższ jest niesamowicie elastyczny i delikatny. Polecam spróbować przemycić ogórki do wypieków ?

Zdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki z ogórkami kiszonymi Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 7 min. Porcje: 8 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 90 g ogórków kiszonych
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 280 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól, tarte ogórki.
  3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  4. Elastyczne i lekko klejące ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
  6. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 17 minut, aż będą rumiane.
  8. Studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów