Bułeczki z ogórkami kiszonymi
Zimą trudno o sezonowe warzywa i owoce, dlatego chętnie sięgamy po przetwory przygotowane latem. Dzięki temu możemy poczuć smak wakacji i dostarczyć sobie potrzebnych dla organizmu witamin. Na przykład ogórki kiszone mają tyle witaminy C, że śmiało zastąpiłyby nam wiele letnich owoców.
Ogórki oczywiście można podjadać na surowo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Ten ostatni sposób przyda się nie tylko do przygotowywania zupy, ale także do wypieku bułeczek.
Tarte ogórki nadają bułkom niesamowitego smaku i zapachu, a przy okazji sprawiają, że ich miąższ jest niesamowicie elastyczny i delikatny. Polecam spróbować przemycić ogórki do wypieków ?
Bułeczki z ogórkami kiszonymi Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 7 min. Porcje: 8 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 90 g ogórków kiszonych
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 280 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól, tarte ogórki.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
- Elastyczne i lekko klejące ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
- Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 17 minut, aż będą rumiane.
- Studzimy na kuchennej kratce.