Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym
Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.
Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Tresoro del Mar.
Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało pyszne danie pełne smaku. Naprawdę Wam je szczerze polecam. Zachwycicie tym daniem i siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w swojej kuchni do większości potraw.
Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym
- Kalmary „tuby” 10 szt
- 25 dkg chorizo
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,75 l sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki do posypania
+ kieliszek wina do podania :)
Chorizo zmiel drobno ( lub bardzo drobno pokrój), obierz czosnek i cebulę i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej połowę czosnku i cebuli, dodaj chorizo i szklankę sosu pomidorowego, wszystko podduś. Odstaw do przestudzenia. Kalmary umyj i nafaszeruj za pomocą łyżeczki sosem z chorizo. Odłóż na talerz. Zdejmij resztki sosu z patelni do miseczki. Na czystą patelnię wlej olej,podsmaż czosnek i cebulę i po chwili połóż nafaszerowane kalmary i obsmaż je delikatnie z każdej strony, uważaj sos ze środka może wypływać. Dodaj resztę sosu pomidorowego oraz sos z miseczki. Przykryj pokrywką, zostaw na małym gazie i duś przez około 10 minut. Przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i podawaj gorące. Smacznego !
Przepis ten bierze udział w konkursie