Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego spożywany w towarzystwie morskich ryb stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 35 min
500 g dorsza*
1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki koperku
1 łyżeczka suszonego estragonu
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 białko
4 łyżki sezamu
1 szklanka tartej bułki
olej rzepakowy ok 1l
Dodatkowo
1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej)
50 g orzechów
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
*jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić
Przygotowanie:
1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy
2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut
2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem ok 6-10 minut,obracamy, ryba powinna pozostać wewnątrz wilgotna, ale nie surowa
3. Przekładamy wszystko do miski i rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy posiekane zioła i przyprawy (estragon, tabasco, sól i pieprz), następnie dodajemy całe jajko i ugotowaną kaszę, mieszamy całość dłonią
4. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je w roztrzepanym białku, następnie w mieszance bułki tartej i sezamu, smażymy na złoty kolor z każdej strony, temperatura oleju nie powinna przekraczać 175 stopni, jeśli zanurzony w oleju drewniany trzonek zaczyna skwierczeć znaczy, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę, należy wtedy zmniejszyć nieco ogień i rozpocząć smażenie pulpetów
5. Ryba jest już uprzednio upieczona, smażenie ma na celu jedynie zrumienienie skórki
6. Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą, wymieszaną po ugotowaniu z posiekanymi ziołami i orzechami, gotując kasze bulgur stosujemy proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody