Bigos z czerwoną soczewicą
Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników.
Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy cytryną
Składniki
- 1 kg. kapusty kiszonej
- 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
- 300 g kiełbasy jałowcowej
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/3 szkl. suszonych grzybów
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren jałowca
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
- masło klarowane i olej do smażenia
- sól i pieprz