Bigos z czerwoną soczewicą

Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników.  Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy cytryną

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach. W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut. Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku. Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut. Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku. Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
2

Żeberka pieczone w kapuście ki…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą
2

Młoda kapusta z boczkiem i kie…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną
1

Gołąbki z mięsem i kaszą grycz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio