Bigos z czerwoną soczewicą

Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników.  Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy cytryną

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach. W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut. Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku. Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut. Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku. Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto Ananasek + film

Ciasto Ananasek + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zimowy koktajl z pasternakiem

Zimowy koktajl z pasternakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku