Bigos z czerwoną soczewicą

Staropolski, pożywny bigos z marchewką, suszonymi grzybami i soczewicą. Taki bogaty bigos, warto przygotować w dużym garnku, na dwa i więcej dni. Potrawa z każdym następnym dniem, smakuje lepiej. Część bigosu, można również zamrozić. Żeby ułatwić sobie zadanie, wieprzowy gulasz przygotowuję dzień wcześniej, na następny dzień gotuję go z kapustą i resztą składników.  Kupując kapustę kiszoną, zwracajmy uwagę, czy była kiszona w naturalny sposób. Unikamy kapusty sztucznie zakwaszanej octem, czy cytryną

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 700 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suszonych grzybów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia
  • sól i pieprz
Mięso, kiełbasę i cebulę drobno kroję. Grzyby daję do kubeczka i zalewam wodą. Marchewki ścieram na dużych oczkach. W dużym rondlu, topię łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję liście laurowe, owoce jałowca, cebulę i czosnek, wszystko mieszam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję mięso. Całość intensywnie mieszam i duszę pod przykryciem, około 40 minut. W trakcie duszenia, mięso mieszam co 10 minut. Dodaję kiełbasę i suszone zioła, wszystko duszę kolejne 20 minut i doprawiam do smaku. Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, wylewam ją i ponownie dolewam świeżą wodę. Do garnka z kapustą, dodaję odsączone i posiekane grzybki. Całość gotuję 30 minut. Do kapusty, dodaję całą zawartość patelni, marchewkę, opłukaną soczewicę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku. Na talerzu, bigos można posypać świeżą pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Bigos z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
1

Pyszne pączki Hanny Szymanders…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chrust vintage
2

Chrust vintage

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka jarzynowa
1

Sałatka jarzynowa

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Ciasteczka warszawskie
3

Ciasteczka warszawskie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Świąteczne ciasto drożdżowe pani Kazi. Przepisy Przyjaciół
2

Świąteczne ciasto drożdżowe pa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa ogórkowa
1

Zupa ogórkowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Rożki białostockie
4

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni