Zakręcone churros - bezglutenowe!
Jak pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu.
Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach.
Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna!
Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek.
Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska!
Łatwe i szybkie do zrobienia!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 1 czubaty talerz )
* mąka gryczana – 30 g
* mąka ziemniaczana – 30 g
* mąka kukurydziana – 30 g
* mleko kokosowe – 100 ml
* woda – 100 ml
* cukier – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko gotujemy z wodą i cukrem, odstawiamy.
Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy.
Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy.
W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi.
Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku.
Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! )
Smacznego!