Gryczane babeczki z jabłkiem
Gryczane babeczki jabłkiem
/12 babeczek/
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki stewii
3 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
50g masła
2 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
około 12 orzechów pekan
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę żytnią wymieszać z mąką gryczaną, stewią, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W oddzielnej misce umieścić przygotowane masło, jajka, jogurt oraz syrop klonowy. Jabłko obrać i pokroić w dość małą kostkę. Połączyć zawartości obu misek i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko i wmieszać je w ciasto. Masę przekładać do foremek. Na wierzchu każdej ułożyć 1-2 orzechy pekan. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego!