Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

 

Zdjęcie - Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kołduny to tradycyjny przepis który przechodzi z pokolenia na pokolenie ;-) To pierożki z farszem mięsnym w którym nie potrzeba zbyt dużo składników. Jest prosty, smaczny i podaje się je w ,,Tłusty czwartek,, koniecznie z rosołem . Choć pierożki zmieniły trochę wygląd reszta pozostaje ta sama. Poleca i to nie tylko na ,,Tłusty czwartek ,, ;-)

Zdjęcie - Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepis rodzinny

na ok 40 sztuk pierożków 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowe
  • 2 duże łyżki suszonego majeranku
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Do miski przełożyć mięso dodać wszystkie przyprawić i wyrobić mięso rękoma aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły . Odstawić i przygotować ciasto .

ciasto pierogowe

  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oleju z oliwek lub rzepakowego
  • ok 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Wlać gorącą wodę do miski i dodać sól oraz oliwę wymieszać trzepaczką , stopniowo dosypując mąki . Wyrobić ciasto rękoma lub w maszynie. Ciasto lepiej jak będzie się odrobinę kleiło gdyż podczas wałkowania podsypujemy je jeszcze mąką a wtedy nie zrobi nam się zbyt twarde.
Rozwałkować ciasto i wykrawać grubsze krążki nakładać po łyżeczce farszu i sklejać .  Ciasto trzeba trochę rozciągnąć między palcami .

Ale pewnie każdy ma swój ulubiony sposób na sklejanie pierogów.


Ten wzorek który zwijałam nauczyłam się dzięki filmikowi z bloga Smaki Alicji - za co serdecznie jej dziękuję. Filmik załączony jest na samym dole.

Zdjęcie - Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów