Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

Kołduny to tradycyjny przepis który przechodzi z pokolenia na pokolenie ;-) To pierożki z farszem mięsnym w którym nie potrzeba zbyt dużo składników. Jest prosty, smaczny i podaje się je w ,,Tłusty czwartek,, koniecznie z rosołem . Choć pierożki zmieniły trochę wygląd reszta pozostaje ta sama. Poleca i to nie tylko na ,,Tłusty czwartek ,, ;-)
Przepis rodzinny
na ok 40 sztuk pierożków
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowe
- 2 duże łyżki suszonego majeranku
- ok 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Do miski przełożyć mięso dodać wszystkie przyprawić i wyrobić mięso rękoma aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły . Odstawić i przygotować ciasto .
ciasto pierogowe
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki oleju z oliwek lub rzepakowego
- ok 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wlać gorącą wodę do miski i dodać sól oraz oliwę wymieszać trzepaczką , stopniowo dosypując mąki . Wyrobić ciasto rękoma lub w maszynie. Ciasto lepiej jak będzie się odrobinę kleiło gdyż podczas wałkowania podsypujemy je jeszcze mąką a wtedy nie zrobi nam się zbyt twarde.
Rozwałkować ciasto i wykrawać grubsze krążki nakładać po łyżeczce farszu i sklejać . Ciasto trzeba trochę rozciągnąć między palcami .
Ale pewnie każdy ma swój ulubiony sposób na sklejanie pierogów.
Ten wzorek który zwijałam nauczyłam się dzięki filmikowi z bloga Smaki Alicji - za co serdecznie jej dziękuję. Filmik załączony jest na samym dole.