Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego też bardzo często z niego korzystam. Kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Bliny :
150 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki gryczanej
1 łyżka miodu
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia
200 ml mleka
250 g tartych buraków
1 łyżeczka soli

Majonez chrzanowy:
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy
200 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu 

Dodatki:
6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych
kawior
koperek

Przygotowanie: Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny. Po tym czasie skrapiamy patelnię olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy około 2 łyżki ciasta i smażymy bliny przez około 3 minuty z każdej strony. 

Majonez chrzanowy: Do przygotowania majonezu potrzebujemy blender i pojemnik (np słoik) o dnie niewiele szerszym od końcówki blendera. Do pojemnika dajemy wszystkie składniki, wkładamy blender i miksujemy unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po około 6 sekundach majonez jest gotowy.
Bliny podajemy z przygotowanym majonezem chrzanowym, śledziem pokrojonym w paski, kawiorem, udekorowane koperkiem. Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta z ciasta francuskiego z buraczkami i serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy