Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego też bardzo często z niego korzystam. Kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Bliny :
150 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki gryczanej
1 łyżka miodu
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia
200 ml mleka
250 g tartych buraków
1 łyżeczka soli

Majonez chrzanowy:
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy
200 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu 

Dodatki:
6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych
kawior
koperek

Przygotowanie: Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny. Po tym czasie skrapiamy patelnię olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy około 2 łyżki ciasta i smażymy bliny przez około 3 minuty z każdej strony. 

Majonez chrzanowy: Do przygotowania majonezu potrzebujemy blender i pojemnik (np słoik) o dnie niewiele szerszym od końcówki blendera. Do pojemnika dajemy wszystkie składniki, wkładamy blender i miksujemy unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po około 6 sekundach majonez jest gotowy.
Bliny podajemy z przygotowanym majonezem chrzanowym, śledziem pokrojonym w paski, kawiorem, udekorowane koperkiem. Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
1

Sałatka z melonem, szynką parm…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
1

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square

Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem

Miseczki z ciasta filo z zioło…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru

Ciasteczka słonecznikowe, bez…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla
1

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square