Kotleciki te robiłam już kilkakrotnie i z pewnością niejeden raz jeszcze do nich wrócę. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno polecam.
Tego ciasta nikomu nie muszę polecać Kopca kreta zna chyba każdy:) Dawno temu, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką, nastał wielki boom na to ciasto (...) Robił je każdy, robiłam i ja:) Dobrze pamiętam ten czas, bo to pierwsze ciasto, które odważyłam się samodzielnie upiec, kiedy zaczynałam swoją kuchenną przygodę.
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.
Naprawdę nie przesadzam, te jagodzianki są najlepsze!:) Przetestowałam kilka przepisów na bułeczki z jagodami, wszystkie były pyszne, ale ten odpowiada mi najbardziej. Jagodzianki są idealne, mięciuteńkie, rozpływające się w ustach, kolorujące język i zęby. Uwielbiam ! :)
Zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch fenomenalna pianka z karmelem, mascarpone i kremówką. Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych…
Schab w smaku jest bardzo wyrazisty, dość słony i przypomina inne tego typu surowe i dojrzewające wędliny (jak na przykład szynka szwarcwaldzka). Najlepiej smakuje pokrojony w bardzo cienkie plasterki, co nie jest łatwe, ponieważ jest dość twardy.