Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką.
Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i jednocześnie pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Pieczone/smażone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi.
Dziś przedstawiam bardzo łatwy i szybki przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego Ziemniaki i brokuły zapiekane w śmietance pod mozzarellą – nic prostszego! Najlepiej przygotować danie bezpośrednio przed podaniem, gdyż wtedy ser smakowicie ciągnie się przy wykładaniu – pychota!
Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!
Pyszny, wilgotny murzynek z dodatkiem wiśni i wiórków kokosowych. Jak dla mnie - idealny ! Na pewno będę często sięgać po ten przepis, bo dla tego smaku warto. Polecam - nie tylko czekoholikom.
Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Rodzaj sałatki jaka zrobiłam do drugiego dania. Powstałą z pokrojonej w cienkie paseczki sałaty lodowej , do tego kawałki jajka , papryki , pomidora i zielonego ogórka startego na tarce.
Inspiracja na danie przyszła w trakcie krojenia piersi kurczaka w kosteczkę ... i tak już szybko poszło:). Szybko, bo danie można przygotwać maksymalnie w 25 min.
Ruchanki to słodkie drożdżowe racuchy pochodzące z kuchni kociewskiej (...). Pierwotnie przyrządzane były z ciasta chlebowego, na mące żytniej i zakwasie. Gospodyni odejmowała nieco ciasta na chleb i na piecu smażyła placki na szybkie śniadanie, które potem spożywano z cukrem
Ten smak powala mnie z nóg i mimo, że wiem o cukrze znajdującym się w marynacie pozwalam sobie na mały grzeszek i potrafię cały słoiczek spałaszować przy jednym posiedzeniu
Cappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso.
Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.
Z przyjemnością sięgam również po lekkie desery o kawowym smaku.
Dziś mam dla Was przepis na lekki , niesamowicie puszysty mus o smaku cappuccino , który z całą pewnością posmakuje nie tylko wielbicielom kawy.
Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.
To danie z serii „potrzeba matką wynalazku”. Ponieważ miałam w lodówce mielone mięso, postanowiłam trochę z nim pokombinować i tym sposobem przygotowałam zapiekankę na piątkę z plusem!