Jagodzianki najlepsze :)

Jagodzianki najlepsze :)

                      Naprawdę nie przesadzam, te jagodzianki są najlepsze!:) Przetestowałam kilka przepisów na bułeczki z jagodami, wszystkie były pyszne, ale ten odpowiada mi najbardziej. Jagodzianki są idealne, mięciuteńkie, rozpływające się w ustach, kolorujące język i zęby. Uwielbiam ! :) 

Przepis podawałam w zeszłym roku, o tutaj, a pochodzi on z bloga Kasi. W przepisie jest serek mascarpone, jednak ja go pomijam, a bułeczki wychodzą wprost idealne. Polecam bardzo, bardzo :)

Zdjęcie - Jagodzianki najlepsze :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki najlepsze :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 sporych jagodzianek lub 15 mniejszych:

*550 g mąki

*250 ml mleka

*100 g masła

*2 pełne łyżki mascarpone (pomijam)

*2 jajka

*7 łyżek cukru

*25 g świeżych drożdży

*1 szczypta soli

*1 litr jagód 

*2-3 łyżki cukru pudru

Lukier: 

*1 pełna szklanka cukru pudru

*2-3 łyżki zimnej wody

*trochę soku z cytryny 

Wykonanie:

Pokruszone drożdże połączyć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym czasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.

Do dużej miski wsypać mąką i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, można je podsypać odrobiną mąki. Ciasto powinno być jednak miękkie i niezbyt zwarte.

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, które następnie uformować w płaskie placki i na ich środek nakładać jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepić i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze podrosły.

Jagodzianki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie wystudzić. Przestudzone bułeczki polukrować.

Smacznego :)

Zdjęcie - Jagodzianki najlepsze :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki najlepsze :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów