Waniliowe ptasie mleczko
Nie wiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!
Składniki na biszkopt: (przepis stąd )
2 jajka
40 g cukru
45 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
4 białka
200 g cukru
80 g wody
1 czubata łyżeczka agaru
laska wanilii
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki
Wykonanie :
- 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce
- 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 75- 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykryć cukier. Gotować syrop kilka minut "do nitki". Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze prynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C
- do lekko ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Białka ubijać do momentu, aż ostygną
- na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia
- w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy
ŻYCZĘ SMACZNEGO !