Ciasto zebra
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam : )
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo 2 łyżki
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijam na najniższych obrotach na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Nadal ubijam do czasu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo, na zmianę dodaję olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączę delikatnie, na najniższych obrotach i tylko do czasu połączenia. Cisto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję dwie łyżki mąki, do drugiej kakao. Tortownicę o śr.25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na środek, na przemian wylewam masy, jasną i ciemną. U mnie masa z kakao była za gęsta, więc dolałam odrobinę wody gazowanej. Babkę piekłam w temp. 170 stopni. 55 min (do suchego patyczka). Smacznego :-)