Śniegowe kule
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 300 g
* miękkie masło – ok. 230 g
* płatki migdałowe – 100 g
* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
* cukier puder – 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy.
Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Z ciasta formujemy kuleczki
( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut.
Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem!
Zajadamy!
DRUKUJ: