Kopiec Kreta
Tego ciasta nikomu nie muszę polecać
Kopca kreta zna chyba każdy:)
Dawno temu, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką, nastał wielki boom na to ciasto - Kopiec Kreta z torebki, Dr. Oectera.
Robił je każdy, robiłam i ja:)
Dobrze pamiętam ten czas, bo to pierwsze ciasto, które odważyłam się samodzielnie upiec, kiedy zaczynałam swoją kuchenną przygodę.
Ja, zdeklarowana przeciwniczka wypieków z proszku, z wielkim sentymentem, wspominam czasy Kopca Kreta.
Pamiętam, że było pyszne!
Ubóstwiałam, to ciasto:)
Pięknie wyglądało i obłędnie smakowało.
Od jakiegoś czasu, wspomnienie tego smaku powróciło i zamarzyło mi się Kopiec Kreta.
Z racji, że nie piekę gotowców z proszku, postanowiłam jak najlepiej odtworzyć smak z przed lat w domowych warunkach.
Efekt?
Powalający!:)
Smak ciasta odtworzony w stu procentach, co mile mnie zaskoczyło.
Taaaaaaaaak, właśnie na to miałam ochotę:)
Wspaniałe, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem świeżych bananów, pokryte aksamitną, puszystą śmietanową masą z kawałkami czekolady, posypane okruchami czekoladowego ciasta.
Poezja!
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 100g masła
- 0.75 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml maślanki
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 jajka
krem
- 500ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50g gorzkiej, dobrej czekolady
dodatkowo
- 3 banany
- sok z cytryny (ok. 3-4 łyżki)
Masło utrzeć z cukrem na puch.
Dodać żółtka, dalej ucierać.
Dodać maślankę i resztę suchych składników.
Białka ubić ze szczyptą soli.
Delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec ok. 45 minut w 180C.
Ciasto wystudzić.
Odciąć wierzch ciasta.
Łyżeczką wydrążyć z niego miąższ tak, aby pozostał sam spód i brzegi.
Okruchy zostawić na osobnym talerzu.
Banany obrać, wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Banany ułożyć w wydrążonym cieście.
Zrobić masę.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, przestudzić.
Czekoladę posiekać.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę i posiekaną czekoladę.
Masę wyłożyć na banany.
Pozostałe ciasto, pokruszyć.
Kopiec Kreta posypać okruchami ciasta.
Lekko docisnąć.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.