Tarta kokosowa
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki krupczatki
20 dag masła
3 surowe żółtka
20 dag cukru pudru
5 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z cukrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
Formę do tarty wyłożyć ciastem, przykryć je papierem pergaminowym. Na tarte wysypać warstwę grochu, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200º C i piec ok. 30 min.
Z upieczonej tarty usunąć groch. Ostudzić.
.
.
Kokosowy krem:
2 tabliczki białej czekolady (20 dag)
1 serek mascarpone (25 dag)
1 serek waniliowy (15 dag)
1 łyżka wiórków kokosowych do posypania tarty
Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować z serkiem waniliowym, a następnie powoli dodawać czekoladę. Wymieszać i wyłożyć na ostudzoną tartę. Posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki aby stężało. Najlepiej na noc.