Pasta słonecznikowa do chleba
Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne, a właściwie są nijakie, ale już dodatek suszonych pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!
Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:
- 1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika
- 10–15 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz do smaku
- pikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania
- 1/2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki
- opcjonalnie ząbek czosnku
Ziarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości na patelni w oliwie z suszonych pomidorów (lub zwykłej) Ostudzić.
Suszone pomidory, opłukaną pietruszkę lub bazylię, podsmażoną cebulę, przyprawy, oliwę/olej i jeśli używamy przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika.
Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.
Smacznego :-)
Inspiracja:
http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.html
http://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.html