Batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu

Batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu

Zdjęcie - batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To nasz deser numer jeden ex aequo ze skoraqowymi trufelkami, i podobnie jak tahinowe kulki, pokazaliśmy go w DDTVN. Batoniki robią się właściwie same, a smakują wybornie. Są po prostu zachwycające, znikają, zanim wystygną. Przepis udoskonalony, bo zawsze mi tam coś nie do końca pasowało, ale te proporcje są wreszcie jak należy.
Przygotujmy:
200 g ziaren słonecznika (łuskanych)

5 łyżek syropu z agawy

3 płaskie łyżki masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny

2 łyżki wody

Masło/margarynę zagotować z wodą i syropem, dodać ziarna i wymieszać. Małą formę (+/- 18x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Gdy wystygnie, pokroić na batoniki.

Kategorie przepisów