Batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu

Zdjęcie - batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To nasz deser numer jeden ex aequo ze skoraqowymi trufelkami, i podobnie jak tahinowe kulki, pokazaliśmy go w DDTVN. Batoniki robią się właściwie same, a smakują wybornie. Są po prostu zachwycające, znikają, zanim wystygną. Przepis udoskonalony, bo zawsze mi tam coś nie do końca pasowało, ale te proporcje są wreszcie jak należy.
Przygotujmy:
200 g ziaren słonecznika (łuskanych)

5 łyżek syropu z agawy

3 płaskie łyżki masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny

2 łyżki wody

Masło/margarynę zagotować z wodą i syropem, dodać ziarna i wymieszać. Małą formę (+/- 18x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Gdy wystygnie, pokroić na batoniki.

Przepisy z tych kategorii

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym

Owsianka z pomarańczami, orzec…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z miodem i rodzynkami
1

Ciasteczka owsiane z miodem i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru

Ciasteczka słonecznikowe, bez…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla
1

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny