Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Sos mole poblano to słynny meksykański sos na bazie papryczek chili, pomidorów i gorzkiej czekolady. Wykorzystuje się go do wielu potraw, ale najbardziej popularny, rozsławiony na całym świecie jest indyk w tymże sosie.
Kluczowym składnikiem tego dania makaronowego jest ser w dużej ilości który spaja makaron i pozwala zachować kształt nawet po pokrojeniu na kawałki. Termin ‘ncasciata lub ‘ncaciata etymologicznie wywodzi się od włoskiego słowa „cacio” czyli ser. Sos mięsny użyty w przepisie to nieco zmodyfikowane ragu bolońskie
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję.
Dzisiejsza propozycja to bardzo proste danie. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówkami.
Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z masłem i bułką tartą. Z uwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.
Kolejne danie zainspirowane Grecją. Nawet nie próbuję ich nazwy wypowiedzieć, grunt, że są pyszne:-) (...). Przypominają nieco nasze placki ziemniaczane
Trochę się obawiałam, czy mięso nie będzie suche, bo jak wiadomo, filety z kurczaka mają tendencję ku temu, a tu niespodzianka – nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak delikatnego i soczystego fileta! Naprawdę świetny przepis, a przy tym zdrowy i niskokaloryczny :)
Zwyczajowo jest zapiekane w naczyniu o tej samej nazwie o charakterystycznej pokrywce wykończonej kominem ale można użyć dowolnego naczynia do zapiekania z pokrywką. Wszystkie składniki są raczej ogólnodostępne poza harissą czyli pastą paprykową którą można zastąpić sproszkowanym chili.
Tym razem zachęcam do zrobienia słodko-pikantne curry z kurczaka i chińskich śliwek liczi. Robiłam je już dwa razy i zapewniam, że miłośnikom takich połączeń na pewno posmakuje :)
W filmie Julie próbuje przygotować wołowinę na kolację, pierwsza próba jest nieudana, bo mięso przypala się, lecz kolejna próba kończy się sukcesem. Przepis jest idealny na wystawną kolację, lub po prostu na rodzinny obiad :)