Kotlety schabowe z sosem musztardowo-piwnym
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję. W Polsce trudno jest dostać cydr (na szczęście, dzięki nowym przepisom, wkrótce się to zmieni – przynajmniej taką mam nadzieję), dlatego zazwyczaj używam piwa o smaku jabłkowym. Dodaję również o wiele mniej śmietanki.
Jako dodatek do tego dania pasują zarówno kopytka czy kluski śląskie, jak również ziemniaki lub kulki ziemniaczane.
KOTLETY SCHABOWE Z SOSEM MUSZTARDOWO-PIWNYM
(2 porcje)
2 kotlety schabowe z kością,
½ szklanki piwa jabłkowego,
1 łyżka musztardy francuskiej,
2-3 łyżki śmietanki kremówki,
sól i pieprz,
2 łyżki oleju.
Kotlety umyć, osuszyć i cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Wyłożyć na ciepły talerz.
Na tę samą patelnię wlać piwo. Gotować ok. minutę, następnie dodać musztardę i śmietankę. Gotować jeszcze chwilę, aby sos nieco odparował i polać nim kotlety.