Filet z indyka zapiekany z żurawiną i serem
Dzisiejsza propozycja to bardzo proste danie. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówkami.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 500 g filetu z piersi indyka
- 4 łyżki startego sera
- 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- filet płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry,
- mięso oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor,
- usmażone piersi z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu smarujemy żurawiną i posypujemy serem,
- całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i zapiekamy aż ser się rozpuści,
- danie serwujemy gorące.