Filet z indyka zapiekany z żurawiną i serem

Filet z indyka zapiekany z żurawiną i serem

Dzisiejsza propozycja to bardzo proste danie. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówkami.

 

Zdjęcie - Filet z indyka zapiekany z żurawiną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 4 łyżki startego sera
  • 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. filet płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry,
  2. mięso oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor,
  3. usmażone piersi z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu smarujemy żurawiną i posypujemy serem,
  4. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i  zapiekamy aż ser się rozpuści,
  5. danie serwujemy gorące.

 

Kategorie przepisów