Moja propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie, zdrowe i sycące. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Bardzo gorąco polecam.
Wykorzystałam (...) niedzielne mięso z rosołu i dodałam kilka usmażonych pieczarek. Całość wyszla tak smaczna, że już samego farszu mogłam się najeść a o pierogu to już się nie mówi.
Zapiekanka z łososia i szpinaku - tym razem delikatny filet z łososia i świeży szpinak zapiekany w koklikach. Danie proste i wykwintne zarazem, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na przystawkę, obiad, kolację lub propozycja na zbliżające się święta...
Penne all'Emiliana to danie z włoskiego regionu Emilia-Romania, na które przepis znalazłam u Gina D'Acampo, w książce "Włoskie dania makaronowe". Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało to proste połączenie składników. Rozmaryn i białe wino dobrze pasują do wieprzowiny, a groszek też jest tu idealnym dodatkiem. Polecam:)
Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale pasuje na świąteczny stół. Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców.
To danie przygotowywałam już kilkukrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowało. Z pewnością zasługuje na to, by podzielić się z Wami przepisem na nie. (...) Ryba w pomidorowym sosie chraimeh, z kuminem, kminkiem, chili i cynamonem, to danie sefardyjskich Żydów, tradycyjnie podawane z chałką. Jest proste, pikantne, sycące i bardzo smakowite - polecam!
Chociaż na blogu pojawił się już przepis na curry, to z perspektywy widzę, że nie był idealny. Znając dobą "curry bazę", można kombinować z różnymi dodatkami: warzywami, mięsem czy strączkowymi. Jednak to zestawienie smakuje mnie i mojemu Lubemu najlepiej.
Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.
Proces jest bardzo szybki, sugerujemy więc równoczesne przygotowywanie. W dwóch garnkach przygotowujemy makaron i groszek. Gdy już będą się gotować, zaczynamy przygotowanie sosu.
Nie wiem czy Wy kiedykolwiek panierowaliście i smażyliście polędwiczki wieprzowe, ale ja przyznam szczerze, że robiłam to po raz pierwszy. Zwyczajnie znudziły mi się w standardowej wersji praktykowanej u nas w domu, a mianowicie przygotowane w sosie. Pomysł ten okazał się strzałem w 10! Wyszły bardzo dobre
Mój zegar okołodobowy w okresach przejściowych jakoś nie może się uregulować. Także korzystam i przedstawiam kolejny przepis. Może i Wy skorzystacie również?
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”.
Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.