Tadżin z kurczaka
Tym razem w ramach akcji wspólnego gotowania powstało danie które w zamierzeniu miało zawierać 3 składniki w postaci imbiru, pieprzu i gruszki. Takie egzotyczne połączenie prosiło się o przygotowanie tadżinu, czyli klasyki kuchni marokańskiej. Zwyczajowo jest zapiekane w naczyniu o tej samej nazwie o charakterystycznej pokrywce wykończonej kominem ale można użyć dowolnego naczynia do zapiekania z pokrywką. Wszystkie składniki są raczej ogólnodostępne poza harissą czyli pastą paprykową którą można zastąpić sproszkowanym chili. Inne propozycje na połączenie gruszki z imbirem i pieprzem znajdziecie u Wiery oraz Panny Malwinny.
Tadżin- 8 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 300g kuskusu
- 1 cytryna
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki oleju
- 350ml bulionu
- 500g jogurtu greckiego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki harissy
- 50ml oliwy
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i natrzeć nią umyte i osuszone podudzia z kurczaka.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Przełożyć do naczynia w którym będzie zapiekany kurczak. Na cebuli położyć podudzia i dodać około 50ml bulionu - powinien tworzyć on jedynie cienką warstwę na dnie naczynia. Przykryć i wstawić do pieca na godzinę lub dłużej - do momentu aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Masło rozgrzać na patelni, położyć gruszki i dodać miód. Smażyć około 4 minuty aż się lekko skarmelizują. Przełożyć gruszki do naczynia z kurczakiem i piec jeszcze 10 minut.
Kuskus wymieszać z oliwą i sokiem z połowy cytryny, zalać gorącym bulionem i przykryć na minimum 5 minut. Po zdjęciu pokrywki wymieszać widelcem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Na talerzy wyłożyć kuskus, kurczaka, gruszki, posiekaną natkę pietruszki i dużą łyżkę jogurtu. Jeśli kuskus jest zbyt suchy można dodać nieco bulionu i cebuli pozostałych z pieczenia.