Tadżin z kurczaka

Tadżin z kurczaka
Zdjęcie - Tadżin z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem w ramach akcji wspólnego gotowania powstało danie które w zamierzeniu miało zawierać 3 składniki w postaci imbiru, pieprzu i gruszki. Takie egzotyczne połączenie prosiło się o przygotowanie tadżinu, czyli klasyki kuchni marokańskiej. Zwyczajowo jest zapiekane w naczyniu o tej samej nazwie o charakterystycznej pokrywce wykończonej kominem ale można użyć dowolnego naczynia do zapiekania z pokrywką. Wszystkie składniki są raczej ogólnodostępne poza harissą czyli pastą paprykową którą można zastąpić sproszkowanym chili. Inne propozycje na połączenie gruszki z imbirem i pieprzem znajdziecie u Wiery oraz Panny Malwinny.

Tadżin
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 300g kuskusu
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 350ml bulionu
  • 500g jogurtu greckiego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Marynata
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • 50ml oliwy

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i natrzeć nią umyte i osuszone podudzia z kurczaka.


Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Przełożyć do naczynia w którym będzie zapiekany kurczak. Na cebuli położyć podudzia i dodać około 50ml bulionu - powinien tworzyć on jedynie cienką warstwę na dnie naczynia. Przykryć i wstawić do pieca na godzinę lub dłużej - do momentu aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.


Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Masło rozgrzać na patelni, położyć gruszki i dodać miód. Smażyć około 4 minuty aż się lekko skarmelizują. Przełożyć gruszki do naczynia z kurczakiem i piec jeszcze 10 minut.


Kuskus wymieszać z oliwą i sokiem z połowy cytryny, zalać gorącym bulionem i przykryć na minimum 5 minut. Po zdjęciu pokrywki wymieszać widelcem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.


Na talerzy wyłożyć kuskus, kurczaka, gruszki, posiekaną natkę pietruszki i dużą łyżkę jogurtu. Jeśli kuskus jest zbyt suchy można dodać nieco bulionu i cebuli pozostałych z pieczenia.

Zdjęcie - Tadżin z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów