Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami

Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami

Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z masłem i bułką tartą. Z
uwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.

 

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  4-5

Czas wykonania –  40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasoli szparagowej
  • 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
  • 4 łyżki białego wina (można zastąpić bulionem)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. obcinamy końcówki fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki cukru, gotujemy al. dente a  następnie odcedzamy przepłukując  zimną wodą, odstawiamy,
  2. na dużej patelni podgrzewamy oliwę i roztapiamy masło, dodajemy cebulę, mieszamy delikatnie,  następnie doprawiamy szczyptą soli i cukru, od czasu do czasu mieszamy aż cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy wino lub bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy tymianek,
  3. do skarmelizowanej cebuli wkładamy fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie mieszamy,
  4. wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi migdałami.



Kategorie przepisów