Fasolka szparagowa z karmelizowaną cebulą i migdałami
Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z masłem i bułką tartą. Z
uwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.
Ilość porcji – 4-5
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 kg zielonej fasoli szparagowej
- 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
- 4 łyżki białego wina (można zastąpić bulionem)
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- obcinamy końcówki fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki cukru, gotujemy al. dente a następnie odcedzamy przepłukując zimną wodą, odstawiamy,
- na dużej patelni podgrzewamy oliwę i roztapiamy masło, dodajemy cebulę, mieszamy delikatnie, następnie doprawiamy szczyptą soli i cukru, od czasu do czasu mieszamy aż cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy wino lub bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy tymianek,
- do skarmelizowanej cebuli wkładamy fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie mieszamy,
- wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi migdałami.