Karkówka w sosie piwnym z żurawiną

Karkówka w sosie piwnym z żurawiną

Od czasu do czasu człowiek potrzebuje jednak sztuki mięsa. Tym razem jest to karkówka. Piwo z sosu wyparuje a w połączeniu z cebulą, zrobi się lekko słodkawy. W podobnym sosie robiłam kiedyś żeberka, bardzo nam smakowały ale i karkówka świetnie się do tego nadaje. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Karkówka w sosie piwnym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 porcje karkówki
  • 3 cebule
  • 500 ml piwa (użyłam jasnego)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz, ostra papryczka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki

Kotlety rozbić, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i chwilę razem smażyć. Wlać piwo i bulion, dodać kminek, żurawinę, sól, pieprz i papryczkę. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 45-60 min. Sos zrobi się gęsty i szklisty. Przyprawić do smaku.

Smacznego:)

Kategorie przepisów