Karkówka w sosie piwnym z żurawiną
Od czasu do czasu człowiek potrzebuje jednak sztuki mięsa. Tym razem jest to karkówka. Piwo z sosu wyparuje a w połączeniu z cebulą, zrobi się lekko słodkawy. W podobnym sosie robiłam kiedyś żeberka, bardzo nam smakowały ale i karkówka świetnie się do tego nadaje. Bardzo polecam.
Składniki:
- 4 porcje karkówki
- 3 cebule
- 500 ml piwa (użyłam jasnego)
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- szklanka bulionu
- sól, pieprz, ostra papryczka
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka mąki
Kotlety rozbić, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i chwilę razem smażyć. Wlać piwo i bulion, dodać kminek, żurawinę, sól, pieprz i papryczkę. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 45-60 min. Sos zrobi się gęsty i szklisty. Przyprawić do smaku.
Smacznego:)