Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulkę i dodałam suchy ryż. Poczkałam, aż on również się zeszkli. Dolałam płyn - tyle, żeby przykrył ryż. W miarę jego wchłaniania, dolewałam kolejne porcje płynu. Kiedy ryż powoli dochodził dodałam do niego kurczaka oraz groszek...
Danie to powstało pod wpływem chwili, ponieważ miałam ochotę na coś z bakłażana, a do tego mam w domu dwie duże dynie, które muszę stopniowo zużywać. Nie jestem zbytnią wielbicielką dyni, ale muszę powiedzieć, że w tej odsłonie jest rewelacyjna!
Danie, które znikło w 30 sekund- chętnie wylizałabym patelnię z resztek smaku :) Chociaż... myślałam że indyk w tym wydaniu będzie OSTRZEJSZY. Źródło: Lazy in the Kitchen + moje dietowe modyfikacje ;)
Tu jest wszystko co lubimy. I idealnie pasuję do klasycznego ziemniaczanego puree, a tego nam brakowało. W życiu nie jedliście tak delikatnej piersi z kurczaka. Nie lubię jesieni, ale za dar dyni to jej jeszcze wybaczę (ale tylko tą wczesną, polską, złotą jesień).
Jabłka podsmażane na maśle, z brązowym cukrem i dodatkiem cynamonu i wanilii są po prostu przepyszne. Zawinięte w naleśniki smakują rewelacyjnie, ale można je też zapakować w ciasto francuskie, smakują tak samo dobrze.
Kiedy mam już taki swój kawał mięcha to zamiast wątpliwej jakości wędliny przyrządzam oto taką pieczeń. Możemy ją podawać w grubych plastrach na ciepło, z ulubionym sosem i surówką. Na zimno stanowi doskonały dodatek do pieczywa lub sałatki.
Wspaniałe danie obiadowe. Lekkie, pyszne i dietetyczne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Polędwiczki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i zawinięte w liście pora. Upieczone bez tłuszczu w folii aluminiowej. Gorąco polecam!
Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :) Falafel jest przepyszny!
A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej.
Kolejny włoski klasyk, proste i szybkie danie makaronowe w lekko słodkim sosie pomidorowym. Dodatek wódki może wydawać się dziwny bo jest to alkohol bezsmakowy i bezwonny. Jednak jej dodatek pozwala wydobyć z pomidorów aromat zwykle niedostępny i wzmacnia smak całego dania.
Zapraszam na najbardziej klasyczny sos kurkowy i otwieram sezon:-)! Te malutkie żółte grzybki są symbolem rozpoczęcia lata. Kiedyś przynoszone z lasu pachniały w całej kuchni mojej babci.