Curry z dyni i bakłażana
Danie to powstało pod wpływem chwili, ponieważ miałam ochotę na coś z bakłażana, a do tego mam w domu dwie duże dynie, które muszę stopniowo zużywać. Nie jestem zbytnią wielbicielką dyni, ale muszę powiedzieć, że w tej odsłonie jest rewelacyjna!
Składniki:
1 bakłażan
250 g dyni
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
olej słonecznikowy
sól
świeża kolendra
Bakłażana pokrój w dużą kostkę, na durszlaku posyp solą i zostaw na 30 minut. Następnie szybko przepłukaj strumieniem zimnej wody, i osusz. Dynię pokrój na kawałki wielkości kostek bakłażana. W woku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, obsmaż dynię, następnie wyjmij ją i obsmaż bakłażana (prawdopodobnie trzeba będzie dolać trochę oleju). Wyjmij bakłażana z woka i na pozostałym oleju podgrzej 2 łyżeczki pasty curry. Wlej mleko kokosowe i dobrze rozmieszaj. Na tym etapie trzeba spróbować sosu, żeby wiedzieć, czy można dodać więcej pasty curry - tak, aby osiągnąć pasującą nam ostrość. Następnie wrzuć warzywa do sosu i duś przez około 10 minut. Podawaj ozdobione listkami kolendry.