Muszle z nadzieniem z grzybów i ricotty
12 sztuk makaronu-muszli
10 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
1 plasterek wędzonego surowego boczku
1 cebula
1 łyżka oleju
10 dag sera ricotta
1 łyżka tartego sera Grana Padano
3 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
gałązki świeżego tymianku
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Grzyby suszone opłukać i namoczyć w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować. Po ostudzeniu drobno posiekać.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę i boczek drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i suszone grzyby. Chwilę razem dusić, doprawić solą , pieprzem, dodać suszony tymianek.
Grzyby ostudzić, wymieszać z ricottą i tartym Grana Padano.
Masą grzybową napełnić muszle. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.
Muszle posypać tartą mozzarellą i zapiekać ok. 10 min w piekarniku.
Gotową potrawę posypać gałązkami tymianku.