Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami
Tak jak mówiłam, zostało mi jeszcze ponad połowa dyni. I tak szukałam pomysłu na to jak ją wykorzystać. Jedno było pewne: skoro była zupa to teraz musi być drugie. I jak znalazłam ten przepis to już dalej nie szukałam ;) Tu jest wszystko co lubimy. I idealnie pasuję do klasycznego ziemniaczanego puree, a tego nam brakowało. W życiu nie jedliście tak delikatnej piersi z kurczaka. Nie lubię jesieni, ale za dar dyni to jej jeszcze wybaczę (ale tylko tą wczesną, polską, złotą jesień).
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 900 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- 3 łyżki mąki
- 5 gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 700 ml bulionu warzywnego (wkrótce przepis)
- 180 ml śmietanki kremówki 30%
- do podania: puree ziemniaczane
I co dalej?:
Pozbawiony skóry i pestek miąższ z dyni pokrój na kostkę o boku 1cm. Pieczarki pokrój na ćwiartki lub ósemki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Piersi kurczaka umyj dokładnie, osusz i poodkrywaj wszelkie nieciekawe elementy. Od piersi odkrój polędwiczki (te mniejsze kawałki przy całym filecie), a główną część filetu przekrój na pół po ukosie. Tak przygotowane kawałki oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zalej je 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Teraz obtocz wszystkie kawałki mięsa w lekkiej warstwie z mąki.
W większym garnku rozgrzej łyżkę masła i poukładaj w nim wcześniej przygotowane mięso. Podsmażaj z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż filety lekko się zarumienią. W trakcie smażenia nie mieszaj ich. Teraz wyjmij kawałki na talerz.
W tym samym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę, aż ta się zeszkli. Następnie dorzuć pieczarki. Podsmażaj ciągle mieszając przez 3 minuty, aż pieczarki lekko się zarumienią. Wyjmij je na oddzielny talerz.
W garnku ponownie rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć do niego dynię. Oprósz ją lekko solą i pieprzem. Podsmażaj 3 minuty delikatnie mieszając co jakiś czas.
Na dyni połóż kawałki kurczaka i podgrzewaj to razem przez 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka gorący bulion. Kurczak powinien być w nim zatopiony do połowy. Doprowadź do wrzenia i powstrzymaj się od energicznego mieszania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny i podgrzewaj jeszcze 3 minuty.
Odlej do miseczki kilka łyżek sosu z gotowania i zmieszaj go ze śmietanką. Przygotowaną mieszankę wlewaj powoli do garnka i lekko wymieszaj całość. Gotuj to razem 2 minuty i dodaj pieczarki z cebulą. Duś wszystko razem, aż sos nieco zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Pod sam koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj na puree ziemniaczanym.