Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
Szybko i pysznie - czego chcieć więcej :)
Porcja na 2 osoby:
- 150 g ryżu do risotto,
- posiekana szalotka,
- pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- pierś z kurczaka,
- 0,5 litra bulionu lub wody z dodatkiem szafranu.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulkę i dodałam suchy ryż. Poczkałam, aż on również się zeszkli. Dolałam płyn - tyle, żeby przykrył ryż. W miarę jego wchłaniania, dolewałam kolejne porcje płynu. Kiedy ryż powoli dochodził dodałam do niego kurczaka oraz groszek. Na końcu dodałam wino i poczekałam, aż ryż je wchłonie. Całość doprawiłam tylko solą i pieprzem.
Smacznego!
Porcja na 2 osoby:
- 150 g ryżu do risotto,
- posiekana szalotka,
- pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- pierś z kurczaka,
- 0,5 litra bulionu lub wody z dodatkiem szafranu.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulkę i dodałam suchy ryż. Poczkałam, aż on również się zeszkli. Dolałam płyn - tyle, żeby przykrył ryż. W miarę jego wchłaniania, dolewałam kolejne porcje płynu. Kiedy ryż powoli dochodził dodałam do niego kurczaka oraz groszek. Na końcu dodałam wino i poczekałam, aż ryż je wchłonie. Całość doprawiłam tylko solą i pieprzem.
Smacznego!