Indyk z suszonymi pomidorami w liściach pora
Wspaniałe danie obiadowe. Lekkie, pyszne i dietetyczne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Polędwiczki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i zawinięte w liście pora. Upieczone bez tłuszczu w folii aluminiowej. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
2 polędwiczki z indyka
4 duże suszone pomidory
1 duży por
sól ziołowa
zioła prowansalskie
Polędwiczki z indyka nakrój w poprzek (nie do końca) tworząc kieszonkę. W kieszonkę włóż suszone pomidory. Mięso oprósz solą ziołową i ziołami prowansalskimi.
Z pora odetnij zielone części i zostaw jak najdłuższą, białą część. Pora przekrój wzdłuż, podziel na pojedyncze listki i zblanszuj ( na 2-3 minuty włóż do gorącej wody), by zmiękły.
Każdy kawałek indyka owiń liśćmi pora.
Tak przygotowane mięso zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu odwiń folię, delikatnie wyjmioj mieso i natychmiast podawaj.
Smacznego :)