Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i cebulą
Miałam mieszane uczucia odnośnie tej tarty. Jest prosta, żeby nie powiedzieć całkowicie minimalistyczna. Nie ma w sobie niczego wyszukanego a jednak jest wyśmienita. Pochwała prostoty. Polecam wielbicielom tradycyjnych smaków standardowe połączenie w nieco ekscentrycznym wydaniu.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
Na ciasto:
- 5 żółtek
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Na nadzienie:
- 2 żółtka
- 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
- 6 młodych ziemniaczków średniej wielkości
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ziemniaki obierany i blanszujemy 15 minut w gorącej osolonej wodzie. Następnie studzimy- można to zrobić dzień wcześniej.
2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na conajmniej 30 min.
3. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i dusimy ją na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.
5. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.
6. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. boki wylepiamy do wysokości 3-4 cm. Dno dociskamy.
7. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut.
8. Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną cebulkę. Na niej układamy plasterki ziemniaczków.
9. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem. Tak powstała masę rozsmarowujemy na ziemniaczkach.
10. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.
Smacznego!