Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i cebulą

Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i  cebulą

Miałam mieszane uczucia odnośnie tej tarty. Jest prosta, żeby nie powiedzieć całkowicie minimalistyczna. Nie ma w sobie niczego wyszukanego a jednak jest wyśmienita. Pochwała prostoty. Polecam wielbicielom tradycyjnych smaków standardowe połączenie w nieco ekscentrycznym wydaniu. 

Zdjęcie - Letnia tarta z młodymi ziemniaczkami i  cebulą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Na nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
  • 6 młodych ziemniaczków średniej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ziemniaki obierany i blanszujemy 15 minut w gorącej osolonej wodzie. Następnie studzimy- można to zrobić dzień wcześniej.

2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na conajmniej 30 min. 

3. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i dusimy ją na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.

5. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach.

6. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. boki wylepiamy do wysokości 3-4 cm. Dno dociskamy. 

7. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut. 

8. Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną cebulkę. Na niej układamy plasterki ziemniaczków. 

9. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem. Tak powstała masę rozsmarowujemy na ziemniaczkach.

10. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów