Genialne żeberka ze śliwkami

Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem. Byliśmy na pokazie ręcznego robienia lizaków w Manufakturze cukierków, byliśmy na bajecznych włoskich lodach Limoni, w łazienkach odwiedzić wiewiórki, zobaczyć rzutem na taśmę ostatniego dnia aleję chińskich lampionów, a na koniec weekendu na meczu - jedynym na który można pójść z dzieckiem, czyli charytatywnym.
Żeberka ze śliwkami
  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka różowego wina
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprze
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej
  • 20 dojrzałych śliwek
Zdjęcie - genialne żeberka ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żeberka pokroić na małe porcje wzdłuż kostek. W płaskiej misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i połowę papryki. Obtoczyć w tej mieszaninie mięso i obsmażyć na złoto. Przełożyć do większego rondla o grubym dnie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na nowym oleju. Dodać do mięsa. Żeberka podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić chwilę pod przykryciem ok 10 minut. W dużym kubku wymieszać wino, miód, koncentrat i resztę papryki. Wlać do rondla, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości żeberek - wyjdzie pewnie około 20 minut. Na koniec dorzucić wypestkowane śliwki i niech pyrczy jeszcze z 5 minutek. Sos jest genialny, mięsko mięciutkie i aromatyczne. Serdecznie Wam polecam! SMACZNEGO!!!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy