Omlet z warzywami bez jaj
Smakuje zupełnie jak prawdziwy jajeczny omlet. Jest to włoski placek z mąki z ciecierzycy , nazywany farinatą /cieciną/ w nieco odmiennej wersji....
Nawet kolor i konsystencja niewiele odbiega od tradycyjnego omletu . Ale nie ma w nim jajek , a w zamian mąką z ciecierzycy. Dodatek kurkumy nadaje ciastu żółty kolor, przyprawy smaku, a warzywa świetnie uzupełniają całość /można komponować dowolny zestaw, a można użyć np. tylko cebuli /. Omlet z ciecierzycy jest daniem smacznym, lekkostrawnym, bogatym w białko /prawie dwa razy więcej niż w jajku/ , żelazo , ubogim w tłuszcz i pozbawionym cholesterolu. Składniki:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 300 g wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kurkumy /
- szczypta curry
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta soli
- pieprz do smaku
oraz /dowolnie w-g uznania/ -ok. 150 g różnych warzyw/cebula, marchew, ziemniak, por, suszone pomidory ...../ -2 łyżki ugotowanej ciecierzycy/można pominąć/ -rozmaryn,szczypiorek, natka pietruszki, bazylia......
Wykonanie: -Mąkę wsypać do miski , wlać wodę, dodać oliwę i sól. -Wymieszać starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/ tak, by rozpuścić ewentualne grudki. -Odstawić na minimum 1 godzinę.
-Warzywa drobno pokroić i poddusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.
-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem..
"Omlet" można przygotować na dwa sposoby: 1. Smażyć na patelni ,na której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/.
2, /mój omlet piekłam w ten sposób/:
Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką.
Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.