Moje ulubione

  • Kaczka po wielkopolsku
    12

    Kaczka po wielkopolsku

    Kaczka pieczona z jabłkami wymieniana jest pośród tradycyjnych dań kuchni wielkopolskiej. Jestem Wielkopolanką raczej z wyboru niż z urodzenia, i nie wszystkie dania wielkopolskiej kuchni mi "podchodzą" (a zwłaszcza nie jestem fanką ziemniaków), ale taka kaczka zdecydowanie mi smakuje - szczególnie jeśli podana jest z czerwoną kapustą. Poznaniacy podają do tej kaczki jeszcze pyzy drożdżowe gotowane na parze.
  • Tartinki cebulowe
    4

    Tartinki cebulowe

    Pierwszy raz piekłam coś z gotowego ciasta francuskiego - jakoś nigdy do tej pory nie miałam okazji wykonać takiego wypieku. Pomysł na te tartinki znalazłam na wspaniałym blogu Smak Imprezy. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę
  • Kebabczeta
    7

    Kebabczeta

    Wyrób mięso jak na zwykłe mielone. Musi być dosyć zwarte, bo inaczej będzie rozpadało się na grillu. Formuj wałeczki i nabijaj je na patyczki do szaszłyków.
  • Kaczka z farszem
    10

    Kaczka z farszem

    Ostatnio spędziliśmy bardzo miły dzień z naszą rodziną. Dzień z rodziną to również rodzinny obiad. A jeśli rodzinny obiad to kaczka, kopytka, sałatki i buraczki.Mieliśmy dużo szczęścia bo do naszej brytfanki wpadła tzw. kaczka ogrodowa ;-) czyli taka, która miała możliwość ujrzeć słońce i zieloną trawę. Taką też polecam wszystkim szczególnie pasjonatom szybkich zakupów w supermarketach i zdobywcom wszystkich drobiowych promocji.
  • Szpinak w cieście francuskim
    19

    Szpinak w cieście francuskim

    Za ten przepis powinnam dostać medal! W tej wersji szpinak ma słodkawy smak z lekką nutką czosnku. Nieśmiało powiem, że cebularze z Kazimierza zostają w tyle przy moim szpinaku:)))) Jeśli znacie lepszy przepis na szpinak to pisać. Z chęcią sprawdzę coś innego. Czy będzie tak dobry jak mój?:))))))sie zrobi, sie zje, sie zobaczy hahahaha
  • Zawijasy z ciasta francuskiego
    8

    Zawijasy z ciasta francuskiego

    Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce.
  • Jajka faszerowane na ciepło
    3

    Jajka faszerowane na ciepło

    Jaja ugotować na twardo. Ostrym nożem przekroić delikatnie na pół tak, aby nie uszkodzić skorupek. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć skorupki. Jaja posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą, ostudzić i wymieszać je z pozostałymi (poza bułką tartą) składnikami.
  • Jajka faszerowane na zimno
    7

    Jajka faszerowane na zimno

    Jaja obrać, przekroić na pół, usunąć zółtka i rozetrzeć je. Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć na oleju z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z żółtkami i doprawić do smaku. Napełnić farszem połówki jajek.