Kaczka z farszem
Ostatnio spędziliśmy bardzo miły dzień z naszą rodziną. Dzień z rodziną to również rodzinny obiad. A jeśli rodzinny obiad to kaczka, kopytka, sałatki i buraczki.
Mieliśmy dużo szczęścia bo do naszej brytfanki wpadła tzw. kaczka ogrodowa ;-) czyli taka, która miała możliwość ujrzeć słońce i zieloną trawę. Taką też polecam wszystkim szczególnie pasjonatom szybkich zakupów w supermarketach i zdobywcom wszystkich drobiowych promocji. Możliwe, że również Wy znacie kogoś kto zna kogoś u kogo biega taka kaczka.
Zapraszam do przygotowania rodzinnego obiadu.
Składniki:
kaczka
½ butelki czerwonego półwytrawnego wina
słonina do obłożenia kaczki
farsz:
150g wątróbki kurzej
150g wątróbki indyczej
2 średniej wielkości marchewki
1 duża cebula
300g boczku wędzonego
5 dużych pieczarek
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Sprawioną kaczkę nacieramy solą i majerankiem.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy dodając pokrojone pieczarki.
Kiedy cebula i pieczarki zmiękną odsuwamy je na bok, a na drugiej połowie patelni zaczynamy smażyć wątróbkę. W garnku gotujemy obraną marchewkę (nie musi być bardzo miękka) Na drugiej patelni podsmażamy boczek. Kiedy będzie miał chrupką otoczkę odstawiamy. Wszystko po usmażeniu miksujemy: cebulę, pieczarki, wątróbkę, boczek i marchew. Tak przygotowany farsz doprawiamy pieprzem, solą, papryką.
Oczywiście można zrobić bardziej pikantny.
Przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę i ją zamykamy szpilkami.
Okładamy górę słoniną wtedy mięso nie wyschnie, a kaczka nie będzie żylasta.
Pieczemy w 200 stopniach przez 1,5 do 2 godzin. Co jakiś czas polewamy powstałym sosem.
Oczywiście przed wstawieniem do pieca brytfankę i kaczkę natłuszczamy olejem lub oliwą. Na 40 min przed wyjęciem kaczkę polewamy winem. W ten sposób uzyskamy pyszny sos.
Smacznego!